Terug

6 december 2007

Wateroverlast in Poperinge: stand van zaken
Burgemeester: "Sinds einde juli hebben we allesbehalve stilgezeten"

Poperinge wacht met ingehouden adem op de hoeveelheid regen die het de komende uren te verwerken krijgt. Deze namiddag heeft de Veiligheidscel van het stadsbestuur alles onder controle, al lijkt het niet duidelijk hoe de waterpeilen op de diverse kritieke plaatsen op het grondgebied zullen evolueren. Maar de kritiek die een bewoner uit het stadscentrum deze middag op de radio uitte, roept vragen op en burgemeester Christof Dejaegher wil reageren: “We hebben sinds de rampzalige wateroverlast van 23 en 24 juli allesbehalve stilgezeten, maar integendeel al een hele reeks maatregelen genomen. Maar de uitvoering vraagt haar tijd.”

Christof Dejaegher: “Na de overlast van einde juli zijn er in eerste instantie met de grote middelen allerhande opkuismaatregelen genomen. Verder zijn er maar liefst drie studieopdrachten toegewezen met de bedoeling alle knelpunten in verband met de wateroverlast in kaart te brengen en dit soort ellende naar de toekomst toe te voorkomen.
Ten eerste is er de samenwerkingsovereenkomst die met de Vlaamse en provinciale overheid werd afgesloten met het oog op de bescherming van het stadscentrum. In uitvoering hiervan heeft het stadsbestuur een studiebureau aangesteld dat momenteel topografische opmetingen op alle waterlopen van derde categorie uitvoert. De gegevens van de studie verwachten we binnen 45 dagen.
Ten tweede is een studie in de maak die het probleem van het aflopende water vanuit de Pezelstraat richting Veurnestraat en het knelpunt van de rioleringen in de Westvleterseweg moet aanpakken.
Ten derde wordt momenteel gewerkt aan een studie specifiek voor de bestrijding van de wateroverlast in Watou en Proven.
De uitvoering van deze studies en de verwerking en toepassing van resultaten vragen echter tijd, maar we maken er sinds de zomer en verder ook in de toekomst bij voorrang werk van. Alle studiemateriaal is noodzakelijke voorbereiding voor de aankoop van gronden en de aanleg van bufferbekkens ter bescherming van het stadscentrum en de dorpskernen.

ONDERHOUD
Ook naar onderhoud van de huidige waterlopen toe heeft het stadsbestuur sinds de zomerse waterramp diverse maatregelen genomen: “Het stadsbestuur en de andere overheden deden al aanzienlijke inspanningen. Volgende waterlopen werden aangepakt: de Haringebeek, Hipshoekbeek en Kerkhofbeek werden gereit, de Steenvoordebeek en Spanebeek herdolven, de Warandebeek zelfs deels met de hand geruimd. Een aannemer heeft het bufferbekken aan het natuurgebied De Bommelaer gebaggerd. Verder werd de opdracht toegewezen om in de Koestraat een extra bufferbekken aan te leggen.
De op de radio weergegeven kritiek kwam van een inwoner nabij de Bommelaerbeek in het centrum, maar ook voor die omgeving werd al een aannemer aangesteld. Deze firma moet deze opdracht nog uitvoeren, maar dit is niet eenvoudig doordat de bedding van deze beek in speciale Muta-tegels is gemaakt. Bovendien zullen we hiervoor door diverse private tuinen moeten passeren.
Ook in verband met het uitgebreide stelsel van grachten, hebben we op diverse plaatsen waar in juli wateroverlast optrad, grachten uitgekuist, geherprofileerd of duikers gereinigd. Dit is misschien nog niet overal gebeurd, maar toch op heel wat plaatsen. Wie daar mocht aan twijfelen, kunnen we alle gegevens bezorgen.
Tot slot wil ik nog opmerken dat het Vlaamse Gewest de Poperingevaart ter hoogte van het stadspark ontdaan heeft van begroeiing en gereit heeft. Ook voor de realisatie van het extra bufferbekken tussen de Oostlaan en de Switch Road werd al de bouwaanvraag ingediend. ”, aldus nog de Poperingse burgervader tijdens de bijeenkomst van de Veiligheidscel van het stadsbestuur deze namiddag.