Terug

Waarom zou je nog naar Vietnam gaan als je in Vlaardingen al zo goed Vietnamees kunt eten?

(Volkskrant 13 januari 2007)

Happy Farmer in Vlaardingen

Door Mac van Dinther , foto's

restaurant foto 1restaurant foto 2
rondwit

Happy Farmer
Kerksteeg 13
Vlaardingen
010-2480731
www.happyfarmer.nl

Waarom?

 

Vietnam zit als toeristische bestemming danig in de lift. Dan kan het geen kwaad eens te kijken wat ze daar eten. Dan weten we tenminste of de aardappelen mee moeten in achterbak van het vliegtuig.

rondblauwrondblauw

Hoe zitten we erbij?

De Happy Farmer is een tropisch eiland tussen de stokoude Grote Kerk en de haven. Boven de voordeur hangt een pagodedakje, gesteund door twee stoere balken met Chineesachtige tekens. Binnen hangen bolle rode lampionnen tussen muren van grijze steen en grof granol. Met opstapjes en balustrades zijn overal knusse nisjes en intieme hoekjes gemaakt. In het midden staat een groot boeddhahoofd met een krans van plastic zonnebloemen.
rondblauwrondblauw

Wat eten we?

Menu de Proeverij. Vooraf: tonijntartaar met soja-sesamdressing, zeewier en dungesneden Jakobsschelp, gemarineerde zalm met korenaarasperges en krokante langoustine op appelblokjes. Tussen: gebakken eendenborst met paddenstoelen en gegrilde lamskotelet met pepersaus. Hoofd: stoverij van zeetong met zwarte bonensaus, gebakken bizonhaasjes en gemarineerde kwartelborst in zoet-pikante bonensaus.
rondblauwrondblauw

Wat drinken we?

Door Onno Kleyn
Merkwaardige combinatie? Vietnamees restaurant Happy Farmer schenkt een Marokkaanse rode wijn bij het hoofdgerecht, een Emmanuelli Réserve 2000, uit het wijngebied Guerrouane. Het werkt, de wijn heeft veel kracht en intens rijp fruit; genoeg om zich niet te laten ondersneeuwen door de hevige smaken van zoet, zout en pittig en specerijen.
Jammer genoeg is deze Emmanuelli een wijn van de Franse wijngigant Ginestet die alleen bij horecaleverancier ISPC te krijgen is, en waarover we verder geen enkele informatie boven water krijgen. De voor de consument verkrijgbare alternatieven komen vooral van nog zo’n Frans megawijnhuis, Castel.
Dat bedrijf heeft sinds 1992 de wijnbouw in Marokko, die na het vertrek van de Franse kolonisten in de jaren vijftig teloor was gegaan, nieuw leven ingeblazen. Bij de oude koningsstad Meknès, het hart van de belangrijkste wijnstreek, werd een hypermoderne winery gebouwd. Naar verluidt nam de minister van Landbouw bij zijn openingstoespraak van een half uur niet één keer het woord wijn in de mond, laat staan even later de drank zelf. De meeste medewerkers proeven hun product ook nooit; dat laten ze over aan de paar Fransen die er werken. Waarom er dan toch wijn wordt gemaakt? Het is een vorm van plattelandsontwikkeling die flink werkgelegenheid biedt er werken ruim 450 mensen en de mechanisatie is miniem.
De verschillende lijnen van de Cépages de Meknès worden via diverse verkoopkanalen aangeboden. Albert Heijn heeft onder het etiket Alta Vineyards een Cabernet Sauvignon 2005 en een Syrah 2005 (beide 3,99 euro), modern gemaakt, fruitig, niet te log, de laatste net iets kruidiger en met wat meer drop dan de cleane Cabernet.
Supermarkten van de Superunie (onder meer Coöp, Super de Boer, Plus) hebben Bonassia Cabernet Sauvignon 2005 en Syrah 2004 (beide 3,99 euro), waarvan de Syrah positief opvalt door wat meer diepte en kruidigheid. Mitra zet stevig in met de Halana Merlot 2004 (4,99 euro), sappig en vol. Al deze wijnen zijn correct gemaakt maar een tikkeltje ééndimensionaal. De Excellence de Bonassia (6,50 euro, sales@groepelfe.com), van Cabernet Sauvignon en Merlot, heeft duidelijk meer in huis, houtrijping, intenser fruit. Maar de beste wijn is toch de Emmanuelli.
rondblauw
rondblauw

Smaakt het?

Klassieke koks kunnen enorm dooremmeren over smaken en texturen op het bord, deze Vietnamees heeft het gewoon. Knapperig en zacht, zoet en heet, zuur en bitter, krachtige smaken in heftige contrasten. En het valt ook zo lekker licht zonder de room en boter uit de betonmolen van de klassieke keuken.
De tonijntartaar van het voorgerecht is een mooi zacht contrast met het krakende langoustinestaartje op in hete peper gedrenkte appelblokjes. Het plukje zeewier is een apart accent: ziltig en zout met een vleugje tranigheid.
Het tussengerecht wordt gedomineerd door twee dikke gebonden sauzen; maizena is de betonmolen van de oosterse keuken. Een zoete saus van rode wijn en rozijnen onder de eendenborst en een hete pepersaus bij de zacht gegrilde lamskotelet. Dat is mooi in balans. Een stoofpeertje is belegd met sprietjes taugé, een combinatie die onverwacht goed uitpakt. De eendenborst is grijs, naar Europese maatstaven te zeer doorbakken.
Als hoofdgerecht komt een hevig sissend stoofpotje met vis op tafel, geflankeerd door een dikke uitgeholde bamboestengel. Daarin liggen zacht gebakken lapjes bizonbief, die ook weer een zweem heet hebben, op rauwe groenten: ui, taugé, komkommer. Simpel, maar een wereldcombinatie. Het stoofpotje van gefrituurde stukjes vis blaast zijn hete knoflookadem in ons gezicht. De zwarte bonensaus is pittig, waterkastanjes zorgen voor knapperig zoete afleiding. De kwartel is aardig, maar ook weer een beetje door.
rondblauwrondblauw

Hoe is de bediening?

De jonge vrouw die ons bedient, is attent en zorgzaam, maar zelfverzekerd en zonder een spoortje onderdanigheid. Ze schenkt prima wijnen, een uitstekend en goed onderbouwd wijnarrangement, dat gaat van een Zuid-Afrikaanse Gewurztraminer tot een Italiaanse Montepulciano en een rode Marokkaan.
rondblauwrondblauw

Kost dat?

Per persoon 30,75 euro, inclusief wijnarrangement 39 euro.
rondblauwrondblauw

Komen we terug?

De Happy Farmer stelt ons voor een dilemma. Waarom zou je nog naar Vietnam gaan als je in Vlaardingen al zo goed Vietnamees kunt eten?
rondblauw