8 november 2009,
Een merkwaardige ontmoeting op een wandeling. Plotseling waan je je in Oost Europa, bij het enorme, vervallen voormalige jeugdcentrum Kosmos.
Vakantiedomein Kosmos was een recreatiegebied op de Rodeberg, bij het Belgische dorp Westouter. De Kosmos beslaat een gebied van 70 543 m² en bevatte onder meer een tennisveld, voetbalveld, openluchtzwembad, hotel met restaurant en feestzaal en muziekcafé, Home Boskant (met 48 kamers) en Home Zeewind (slaapzalen en polyvalente zalen)
Waar kennen we die peinzer van hieronder? | |
Het zwembad was de doodslag voor het complex. In 2002 werd de vergunning van het zwembad ingetrokken, wegens opslagproblemen en "niet toegankelijk voor hulpdiensten".
Het hotel werd in 1934 gebouwd als jeugdhotel. Het originele complex was relatief klein. Het hotel was zeer gekend in de streek en genoot een goede naam. In de jaren '60 tot 80' was het een heel bekende plaats voor jongeren, CM-kampen, jeugdbewegingen of bosklassen.
Het originele gebouw Kosmos werd voor de eerste keer uitgebreid in 1965 met een café/restaurant. In 1974 werd de cafetaria grondig uitgebreid en in 1992 werd de veranda aangebouwd. Dit gebouw werd in 2004 geklasseerd als beschermd monument. Deze erkenning was een streep door de rekening van de eigenaar, die grootse plannen had, waar dit gebouw niet in paste.
Boskant, gebouwd door Valcke, werd in 1992 volledig vernieuwd, (1958) en bevat 48 kamers, met sanitair. Het gebouw heeft ook een ondergrondse speelzaal-fitnesszaal. De fitnesszaal was vroeger een ondergrondse parkeergarage, maar werd volledig omgebouwd. Boven de vroegere parkeergarage was een volledig speelterrein ingericht. Naast Boskant lag een mooie tennisbaan, die ondertussen volledig vervallen is.
Zeewind (1956) werd ook gebouwd door Valcke. Zeewind heeft 4 ruime slaapzalen, 7 kamers, en een sanitair blok. Naast deze gebouwen zijn er ook nog verscheidene kleinere gebouwtjes, zoals Ponderosa, een klein zaaltje. Rechts van Zeewind staat een klein gebouwtje, dat vroeger dienst deed als kapel, maar dit werd later gebruikt als opslagplaats en magazijn.
Hotel Kosmos was voornamelijk gekend om z'n openluchtzwembad, het enige in de streek. Het zwembad was omgeven door bos en lag op de helling van de Rodeberg, wat het hotel zo uniek maakte. Het zwembad werd gebouwd in de jaren 60 en telde na enkele verbouwingen drie zwembaden, bubbelbad, twee glijbanen, fonteinen, springplank, cafetaria en ligweide. Dit zwembad was in de streek enorm gekend en was zeer druk bezocht.
Dit zwembad was ook de doodslag voor het complex. In 2002 werd de vergunning van het zwembad ingetrokken, wegens opslagproblemen en "niet toegankelijk voor hulpdiensten". De prachtige ligging van het zwembad zorgde ervoor dat het uiteindelijk zou gesloten moeten worden. Deze sluiting werd voor het hotel fataal. Het aantal overnachtingen daalde en in 2005 legde de uitbater de boeken neer.
Midden 2008 kwam het tot een openbare verkoop. Op de eerste zitdag was het hoogste bod 325 000 euro, de curatoren dachten dat er nog meer kon uitgehaald worden en organiseerden een tweede zitdag. Op deze tweede zitdag werd het volledige domein verkocht voor 1,8 miljoen euro aan een Nederlander, die er terug een bloeiend vakantiecentrum van wilde maken.
Op 7 juli 2008 brak er in de namiddag brand uit in het beschermde torengebouw. Na onderzoek bleek dat die werd aangestoken. Op iedere verdieping bevond zich minstens één brandhaard.
Het hotel werd uiteindelijk verkocht voor ongeveer 1.8 miljoen euro aan een Nederlander, Bastiaan De Jeu. Enkele weken later bleek dat de "nieuwe eigenaar" een fantast was en al meerdere dingen gekocht had, terwijl hij wist dat hij het geld niet had. De Nederlander werd opgepakt en wordt verdacht van oplichting.
Op 5 mei 2009 vond een nieuwe openbare verkoping plaats. Het hoogste bod bedroeg toen 310.000 euro. Dat werd door de curator te licht bevonden. Op 26 mei 2009 werd een tweede zitdag gehouden. De Kosmos werd toen voor de som van 500.000 euro voorlopig toegewezen aan een projectontwikkelaar uit Dessel. Die wil het domein zo snel mogelijk renoveren. Of de man effectief eigenaar wordt, is lang niet zeker. Tot 10 juni kan een andere partij nog een hoger bod doen. Dan volgt er een derde zitdag. Ook heeft de Vlaamse Land Maatschappij (VLM) voorkooprecht. Dat betekent dat ze als eerste het domein kan kopen tegen dezelfde prijs als de hoogst biedende. Ze houdt haar beslissing nog in beraad. Ook werd er een petitie met 4000 handtekeningen overhandigt aan minister Hilde Crevits voor de heropening van het zwembad. Crevits gaf toe dat zij voorstander is voor een ecologische zwemvijver en een bezoekerscentrum in plaats van het hotel.
In de zomer van 2009 werd het kosmosdomein verkocht aan de Vlaamse Gemeenschap. Van het hotel blijft waarschijnlijk alleen het hoofdgebouw staan omdat dit erfgoed is. De andere gebouwen en het zwembad zullen worden gesloopt en in de toekomst weer natuurgebied worden. Er is nog overleg om van het zwembad een natuurbad te maken.
Met toestemming van de Vlaamse Gemeenschap werd op 13 augustus 2009 het zwembad nog één keer in gebruik genomen. Film collectief Film & Zoonen restaureerde het zwembad en de glijbaan gedeeltelijk om er een poolparty te organiseren voor de opnames van een videoclip voor een Nederlandse band. Buurt en plaatselijke politiek reageerden positief en er rezen opnieuw stemmen voor een heropening van het zwembad. De schepenen van cultuur besloot na een bezoek opnieuw te pleiten voor behoud van het zwembad.