Kunst Onze schilderijen  Gedichten Biënnale Venetie Documenta Kassel Links

 

22 mei 2010

Poëziezomer Watou in Brugge?

Als Watounaars die jarenlang meegeleefd hebben met de Poëziezomers in Watou, moesten we natuurlijk toch het nieuwe avontuur van Gwy Mandelinck in Brugge gaan bekijken. Dat hebben we vorige week gedaan. Nog net op tijd, morgen sluit de manifestatie. 

Ik geef het toe, het is lastig om objectief te zijn. Het vertrek van Mandelinck uit Watou had anders gemoeten, was niet plezierig (zie hier). Je gaat vergelijken, is dit het nu, moest hij daarvoor weg etc. We waren dus kritische bezoekers, in goed gezelschap van een aantal kritikasters op internet (zie de links hieronder).

 

Lees hier het gedicht: 'een kleine ritselende revolutie' van Lucebert

Wat vonden we ervan? Eerst het positieve bericht: wandelen in de Sint -Annawijk in Brugge (waar de meeste locaties waren gevestigd) en het bezoeken van musea en kerken aldaar was fantastisch. Anders kom je daar niet zomaar. Het wordt ook wel de 'verloren hoek' genoemd. Mooie huisjes, musea met prachtige tuinen, unieke kerken (vooral de Jeruzalemskerk) in combinatie met het prachtige weer: onze dag kon niet stuk. Ook het feit dat we vonden dat de 'kleine revolutie' tegenviel kon ons plezier niet bederven. Op  ' De Redactie' wordt gemeld: "Wie vroeger steevast naar de Zomer van Watou afzakte, wacht in Brugge een bittere pil" Lees die recensie hier verder. Het gaat vooral om het  ontbreken van een confrontatie van de poëzie met de beeldende kunst, zoals dat in Watou het geval was. In de schitterende omgevingen van de locaties moet je soms zoeken naar de bijdragen. Bezoekers van de musea komen daar niet voor, en bezoekers van 'poëzie in dubbeltijd komen niet voor het museum. Om in de beeldspraak te blijven: heel dubbel. Ook heel anders. Gezien de commentaren zal het nog lastig worden om de volgende manifestatie (2012) in te richten. We zullen in ieder geval weer gaan kijken!

Hieronder nog een tweetal commentaren uit blogs (klikken):

Opvallend in de enscenering is de onderschatting van de noodzakelijke omvang van een typografische beeldenergie in combinatie met de inhoud van enkele interessante gedichten

Moderne kunst in het geboortehuis van Guido Gezelle jaagt liefhebbers van de beroemdste Brugse dichter in de gordijnen. 'De oude meubels en boeken zijn weggehaald voor witte drollen en andere rotzooi', zegt Stefaan Petillion.

 

Acteur Dirk Roofthooft leest gedichten ondersteund met fragmenten van zijn lichaam op video (oog, huig of navel met litteken van een buikoperatie, zie foto hiernaast) . Wij zijn het wel eens met wat er in het gastenboek in het Gezelle museum was geschreven: "waarom moeten de gedichten altijd op zo'n depressieve toon gelezen worden?" 

 

'Het is geen Gezelle-project. De dichter is alleen de bron, de fontein waaruit de rest ontspruit', zegt Mandelinck. Michel Vanneuville Gwij Mandelinck - foto Wouter Van Vooren Gwy Mandelinck

Pseudoniem voor Guido Haerynck, geboren in Wakken op 23 januari 1937 . 

Was gedurende 28 jaar artistiek leider van de Poëziezomers in Watou, die hij in 1980 oprichtte.

Schreef diverse dichtbundels o.a. "De wijzers bij elkaar", "De droefheid is in handbereik", "De Buitenbocht", "Overval" en het pas verschenen "Schemerzones".

Publiceerde "beeldende verhalen" over de Westhoek.

 

 

 Radio uitzendingen op Cobra:

Dirk Snauwaert over "Poëzie in dubbeltijd"     Dirk Snauwaert over "Poëzie in dubbeltijd"

     Wandeling langs "Poëzie in dubbeltijd"    Wandeling langs "Poëzie in dubbeltijd " met Gwy Mandelinck
 

 

Hieronder een foto impressie van een deel van de de schitterende toer die we hebben gemaakt

 

 

            Guido Gezelle museum

 

Museum van Volkskunde

 

 

De kerken

 

 

Het Grootseminarie en Hospitaal museum