Home Len Munnik Bhopal  

 

Opzij van het kijken©

(klik hier voor uitleg van dit 'motto')

 

Het vers van Eva Gerlach ‘opzij van het kijken’ probeert diverse randsituaties op te roepen, en richt daarmee de blik naar wat niet onmiddellijk, niet concreet zichtbaar is.

 

 

Feiten Opzij van het kijken

YOUP VAN 'T HEK 

Kerstbomen

[afbeelding]

November 2011

Nou heet Mauro weer Jossef en woont hij in Alkmaar. De jongen is zo Noord-Hollands als de kaasmarkt daar. Hij moet alleen maar weg omdat hij zwart is. Althans zo subtiel zou de heilige Cruijff het gezegd hebben. Het mannetje woont acht jaar in Nederland. Hoe oud hij is? Negen. De wet zegt dat hij op moet rotten. En zolang de PVV in ons land de scepter zwaait is de wet de wet. Geen enkele uitzondering bevestigt de regels. Geen één hand durft over het hart te strijken. Wat is er gebeurd dat we dit land geworden zijn? Humor- en meedogenloos! Geen politicus in de buurt van Alkmaar durft zich aan de zaak Jossef te branden. Gevolg: een jochie dat hier acht van zijn negen levensjaren heeft gewoond wordt teruggestuurd naar zijn land van herkomst. Eritrea in dit geval. Een land waar hij niks te zoeken heeft en dus ook niks zal vinden. Hij loopt kans om samen met zijn moeder te worden opgesloten en gemarteld. Grote kans? Ja.

De voltallige redactie van de Alkmaarsche Courant heeft zich het lot van het mannetje aangetrokken en is gisteren pal achter hem gaan staan. Anderhalve pagina besteedden ze aan deze schrijnende zaak. Onmiddellijk brak er een discussie los of een krant dit wel mag doen. Allerhande intellectuelen begonnen op verzoek te kakelen of een dagblad partijdig mag zijn.

Na het moddergevecht in de Amsterdamse Arena om de macht bij Ajax en de positie van de wakkere Telegraaf in deze zaak lijkt het me niet meer echt een discussie of een krant af en toe partijdig mag zijn. Volgens mij moet een krant dat af en toe. Zeker als het om principiële kwesties gaat. Een kind uit je stad dat teruggestuurd wordt. Een kind van nog geen tien jaar oud! Omdat onze wet dat bepaalt.

Waar is de flexibiliteit om snel de wet aan te passen? Wat is er gebeurd dat we dat niet meer willen? Waarom zijn we zulke kleinzielige, bange burgers geworden? Hoe kunnen we met droge ogen zo’n mannetje op een vliegtuig naar een uitgehongerd Afrika sturen?

Afgelopen week las ik dat een Kamerlid van de partij van de bange blanke bejaarden, de PVV, zich zorgen maakt over het geringe aantal kerstbomen op Schiphol. De lieverd was bang dat Schiphol de bomen niet durfde te plaatsen uit angst voor de moslims!

Ondertussen blijkt dat er op Schiphol honderden kerstbomen staan te gloeien. En als Sinterklaas weg is wordt het aantal verdriedubbeld. Bleek dat het Kamerlid zelf de laatste tijd weinig uitgeprocedeerde asielzoekers op het vliegtuig had gezet en er dus niet of nauwelijks was geweest. Onderhand viel een collega van dit Kamerlid, dus ook van de bange blanke bejaarden, minister Rosenthal aan op het feit dat hij Joods was en te weinig voor Israël opkwam. Ik heb het stuk meerdere keren gelezen. Nog steeds geloof ik mijn ogen niet. Het is 2011 en iemand durft deze vraag hardop te stellen...

Maar in die angst leven we dus: plaatselijke politici zijn te bang om achter Jossef te gaan staan, een Kamerlid windt zich op over kerstbomen en een ander valt een minister aan op het feit dat hij Joods is. En de discussie brandt niet los over het toekomstige wel en wee van Jossef, maar of de Alkmaarsche Courant partijdig mag zijn!

Van mij mag de Alkmaarsche Courant niet partijdig zijn, maar moet de krant dat. Wij moeten dit allemaal. Wij moeten dit niet willen. Niet willen dat de ontwikkelingshulp bijna afgeschaft wordt, niet willen dat er een minister op zijn Joodse afkomst wordt aangesproken en niet willen dat er een kansloos kind het land uitgeschopt wordt. En als we dat wel willen dan moeten we voorlopig geen kerstbomen neerzetten. Dus geen kerstbomen uit angst voor de moslims, maar omdat we een heel naar rechts en benauwd landje geworden zijn.

Een heel naar rechts en benauwd landje.

Govert Schilling (wetenschapsjournalist en gefrustreerde Nederlander) over de column van Youp van 't Hek van zaterdag 26/11/11 in de NRC.

De roep van Youp

Bijna was het zo ver. Bijna was de aanzet gegeven tot een grote, landelijke protestactie tegen het huidige kabinet. Een paar honderdduizend man op het Malieveld - wie weet. Omdat we terugwillen naar een menselijke samenleving, en niet willen wonen in een rechts en benauwd landje.

Die laatste omschrijving, van dat rechtse, benauwde landje, komt uit de column van Youp van 't Hek die afgelopen zaterdag in NRC Handelsblad stond. Een oprechte en authentieke schreeuw van verontwaardiging, recht uit het hart. Over Jossef, over angst, over de partij van de bange blanke bejaarden (de PVV), over kleinzieligheid. 'Wij moeten dit niet willen', aldus Youp.

'Youp van 't Hek schrijft zijn beste column sinds tijden', twitterde journalist Norbert Pek. Ex-politica Femke Halsema voegde daaraan toe: 'En raakt de kern.' Bijval alom voor 'de roep van Youp'. En toen voelde ik weer die frustratie en die onrust die ik al een jaar ervaar. Het ongenoegen over de toenemende hardheid en harteloosheid van Nederland.

 

Weten is eten

Volkskrant, 24 oktober 2009

Klimaat dieet (links)

Gemiddeld per dag (100 gram):

- 10 gram rundvlees

- 10 gram varkensvlees

- 47 gram kippenvlees en eieren

- 23 gram vis

Resultaat: 

- benodigde landbouwgronden: de helft

- 20-30% reductie broeikasgassen om temperatuurstijging tot 2 C te beperken. 

 

Volkskrant 27 oktober,

Vleeswijzer (rechts). Voor de Vleeswijzer site klik hier

Gebakken lucht

Spaarlamp in doos: verstuurd door NUON

NUON

Als natuurstroom klant van Nuon kregen we een bon van 50 Euro om via hun webshop klimaatbesparende artikelen aan te schaffen. Prima. De keus : een innovatieve LED lamp (Euro 39,90) en een kleine fitting spaarlamp voor boven het fornuis (Euro 8,95). Omdat de eerste was uitverkocht kregen we alleen de spaarlamp toegestuurd. Zie de doos hiernaast. De rest was lucht in plastic opvulling. Energie en klimaat vriendelijk?

Nuon klimaatvriendelijk of is dat gebakken lucht? 

Zie onderstaand bericht uit de Volkskrant van 5 december 2008:

De milieuvergunning van een nieuwe kolencentrale bij Eemshaven is woensdag door de Raad van State vernietigd. Het beroep tegen de elektriciteitscentrale was aangespannen door Greenpeace, Natuur en Milieu en een aantal inwoners van de gemeente Eemsmond.

Greenpeace en Natuur en Milieu vieren het besluit van de Raad van State als een overwinning voor het klimaat. Kolencentrales stoten namelijk twee keer zoveel CO2 uit als gasgestookte centrales.

En wij maar spaarlampen indraaien!

31 mei 2008

Jan Pronk over zijn dromen

Jan Pronk is iemand die we hoog hebben. Een van die zeldzame politici die consequent blijft opkomen voor de mensen die in de verdrukking zitten. We volgen hem, lezen zijn boeken. Vandaag in de NRC een artikel:

Jan Pronk vertelt ambassadeurs en hulpverleners over zijn dromen. Zie hier het volledige artikel. De aanwezigen vinden dat ze allang geen Nederlander zoveel zinnigs hebben horen zeggen. " Dank voor uw scherpe analyse, meneer Pronk" zegt de Jordaanse ambassadeur.

Paar punten:

- Darfur: je verleent hulp. Redt levens. Maar je doet niets om het conflict te stoppen.

- Vluchtelingenkampen: het is goed dat de VS nu Iraakse vluchtelingen uit kampen in Jordanie en Syrie opneemt. Het geeft ook hoop voor de achterblijvers.

- Mensen hebben water nodig, scholen: meteen als er vrede uitbreekt. Anders gaan ze weer vechten.

- Pronks enige hoop: de nieuwe generatie

 

  
          

    Steun en toeverlaat van Jan Pronk. 

    Hij noemt hem nog geregeld. 

Bhopal ramp (1984) duurt voort (update 1/3/2008)

De fabriek van waaruit het dodelijke MIC gas ontsnapte staat er nu nog, weg te roesten en te lekken. Het grondwater en drinkwater voor de mensen is nu vervuild. daarom is de actie van de studenten voor Bhopal zo goed. En ze behalen successen. Er komt geld, er de bodem wordt schoongemaakt etc. 

We zijn erg betrokken bij Bhopal vanwege het onderzoek ter plaatse van Chris in 1985. 

Er is weer een mars op Delhi gaande. Zie de link en de EL Jazeera opnamen hieronder.

Meer info over de ramp en de huidige situatie

 

On December 2-3, 1984, a leak at a Union Carbide pesticide plant in Bhopal, India, turned the city into a gas chamber. According to Amnesty International, 7,000 people were killed in the immediate aftermath and 22,000 to date, and tens of thousands remain sick still today (see here).But there is hope. After twenty years of fighting the Bhopalis have recently won a series of victories that have improved the health and lives of tens of thousands of people. Like access to poison-free drinking water. And better-quality health care. And $300 million in additional compensation (see here)

WE ALL LIVE IN BHOPAL

 

Biobrandstof versterkt het broeikaseffect

 

Commentaar Leny en Chris: We hebben al langer gedacht dat Biobrandstof een slecht idee was. Wat te denken van de werelddwijde toename van kunstmestproductie (én veel CO2!) voor biobrandstof. DE EU wil dat in 2020 10% van onze benzine is vervangen door biobrandstoffen! Dat moeten we dus maar niet doen. Beter is zuiniger of niet autorijden.

NRC, 9 februari 2008:

De grootschalige inzet van biobrandstoffen als alcohol en biodiesel blijkt het broeikaseffect niet te onderdrukken maar dramatisch te versterken (artikel weekblad Science). 

Dit doordat de teelt van de benodigde gewassen als maïs, koolzaad, soja en suikerriet een ongekend zwaar beslag legt op traditionele landbouwgrond. Compensatie kan alleen komen van ontginning van natuurgebieden: regenwouden, savannen en natuurlijke graslanden. Als die in cultuur worden gebracht komt veel meer CO2 vrij dan toepassing van biobrandstof bespaart. Vaststaat dat biobrandstoffen de voedselprijzen zullen doen stijgen

Jelle Reumer       

De Darwin Christmas Lecture 2007 is tot stand gekomen in samenwerking met de Volkskrant en Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis. 

Over de spreker
Jelle Reumer is bioloog en paleontoloog. Hij is directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en is daarnaast werkzaam als bijzonder hoogleraar in Utrecht. Reumer is o.a. bekend van het boek De ontplofte aap (Uitgeverij Contact, 2005) en zijn lezing over voortplanting en sex op Lowlands University. Daarnaast treedt Reumer regelmatig op als columnist voor het Volkskrant KennisCafé, Varas Vroege Vogels en het nieuwe weekblad Opinio.

 

Klik hier voor het artikel hierover in de Volkskrant van 15 december 2007.

 

De ontwikkeling van de mens begon bij de toevallige ontwikkeling van het 'notochord' bij wormen in de oerzee, zo'n 500 miljoen jaar geleden. Dat was aanvankelijk niet meer dan een stokje van kraakbeen waardoor de wormen wat steviger werden. Zonder dat notochord hadden wij geen ruggengraat gehad!

Een ander spectaculaire toevalligheid die aan ons bestaan ten grondslag ligt is de inslag van een meteoriet zo'n 65 miljoen jaar geleden. Voor de inslag heersten de dinosaurussen. Maar toen deze uitstierven ontsond er een enorme ruimte voor de ontwikkeling van zoogdieren, waaronder veel later de mens. 

asteroid impact with the Earth

Respect, de dag van (15 november 2007)

 

Hieronder staan enkele links die goed verwoorden hoe wij thans reageren als we het woord respect horen. Het was zo'n mooi woord, zo'n mooi begrip. Het staat zelfs in onze tafelrand gegrifd (zie de foto hiernaast en klik hier). Door de 'respect inflatie cultus' die deels in politiek vaarwater zit is dat 180 graden anders geworden. Jammer. We mijden dat woord voorlopig maar even, en wachten samen met onze tafel op betere tijden!

De hemel sta ons bij: de Dag van Respect! 

Respect: ik word altijd, hoe zal ik het zeggen, een beetje iebelig als ik dat woord hoor (Martin Bril)

bab·bel·truc (de ~ (m.))

1 het met een smoes binnendringen in een woning om te stelen
 
bab·be·len (onov.ww.)
1 kletsen
bab·bel·kous (de ~)
1 kletser
bab·be·laar (de ~ (m.), ~s)
1 kletser
2 snoepje van boter en suiker

 

25 augustus 2007

Ban het woord 'Babbeltruc' !

Onze (schoon) ouders (85 en 88 jaar) zijn recent het slachtoffer geworden van wat heet een 'babbeltruc'.  

'Babbelen' is kletsen. Een babbelaar is een gemoedelijke kletser. Om een ordinaire beroving van oude mensen een 'babbeltruc' te noemen is puur geklets. Het is namelijk een misdadige beroving die als je het overkomt een grote impact heeft. Het vertrouwen dat je de berovers gaf door ze binnen te laten en een 'babbel' met ze te houden is op een misdadige wijze beschaamd. 

Ik stel voor om het woord 'babbeltruc' te bannen en uit de Dikke van Dale te halen. 

Uitleg Politie over babbeltruc

Bericht gemeente Vlaardingen over babbeltruc

Bericht RTV Rijnmond over babbeltruc

 

 

Pinksteren afgebeeld door Giotto (Padua)

27 mei 2007 is het weer Pinksteren.

 Weten we nog waar dat over gaat? In het kort:

Na Jezus' dood op Goede Vrijdag en zijn verrijzenis op Pasen werden zijn leerlingen door Jezus' Hemelvaart alleen achtergelaten. Wel had hij beloofd dat hij de Geest van God, de Heilige Geest zou sturen die hen geestelijk verder zou leiden.

In het Bijbelboek Handelingen in het Nieuwe Testament staat dat de leerlingen naar Jeruzalem terugkeerden, waar ze bij elkaar kwamen om in Judas' plaats een nieuwe apostel te kiezen, om samen te bidden en de komst van de Heilige Geest af te wachten.
Op wat later de Eerste Pinksterdag is gaan heten gebeurde concreet het volgende. Er kwam een geluid van een grote windvlaag en er verschenen een soort vlammen die zich boven de hoofden van de apostelen verspreidden, beter bekend als "vurige tongen"; ze werden met de Heilige Geest vervuld en begonnen buiten het huis op luide toon het evangelie in allerlei vreemde talen te verkondigen met als gevolg dat er een grote massa mensen afkomstig uit allerlei windstreken op hen afkwam. 

 

Vurige tongen

Kunnen wij nog iets met 'vurige tongen' ? Boze tongen beweren van niet. We krijgen allemaal wel eens de Geest wellicht, en soms spreken we wel wat vreemd, maar dat is geen Pinksteren. 

in onze rubriek 'Opzij van het kijken' moeten we het toch wel een keer over het al of niet bestaan van een persoonlijke God gaan hebben. Maar ook: Is er uberhaupt 'meer tussen hemel en aarde', of de hamvraag: is er een hiernamaals waarin we na onze dood voortleven? Veel mensen willen dat geloven en vinden er troost bij in moeilijke momenten. Anderen worden terrorist in naam van God. Is God een fictie of werkelijkheid?   

 

Een andere keer meer over dit onderwerp.

Ethiopië

het land van honger en armoede, met een jaarlijkse begroting die kleiner is dan die van de gemeente Rotterdam, maar met 75 miljoen mensen

 

Oxfam Novib Ethiopië project:

Vijvers tegen de honger

"Met zo’n vijver heb je genoeg water om nog twee maanden je akker te irrigeren. Er moeten zo’n 15.000 vijvers komen. De kans op hongersnood wordt zo een stuk kleiner." Gebatchew Haile is watermanager bij de Relief Society of Tigray, een partner van Novib in de noordelijke Ethiopische provincie Tigray.


The Ultimate Answer

Het antwoord op het Leven, het Universum en Alles:

Dat blijkt 42 te zijn! (na 7,5 miljoen jaar rekenen op een enorme computer: 'Deep Thought')

 

 

Column Maarten Schinkel NRC 2 november 2006:

Het cijfer dat niet kan en toch moet

Lees verder over '42':

Mooiste passage uit de Hitch Hiker's Guide to the Galaxy

Klimaatverandering (2)

28 Juni 2006 

De WRR (Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid) is met een verfrissende visie gekomen: Met Kyoto komen we er niet en Nederland kan zich de moeite besparen zolang de belangrijkste uitstoters (bv USA) niet meedoen. Dus:

bulletDoelen voor langere termijn (2050)
bulletOprichting Wereldklimaat organisatie met belangrijkste spelers (m.n. de grootste vervuilers)
bulletHoudt rekening met ieders belang, schelden op de USA heeft geen zin
bulletPas je intussen aan aan de realitiet van klimaatverandering: Bv in Nederland: dijken verhogen!

De WRR spreekt uit dat voldoende effect kan worden bereikt voor de langere termijn. Wel moet dan snel het Internationale draagvlak verbreed worden!

Zie de overhandiging van dit rapport en de toespraak van Van Geel op de WRR site

 

Het belangrijkste voor deze planeet

Laat je motiveren en inspireren!

Bekijk een film over de klimaatverandereing, ingeleid door Al Gore: 'An inconvenient truth'

Download screensaver, poster etc. van de film

 

 

 

Klimaatverandering is een moeilijk en een beetje angstig onderwerp. Vandaar de titel van de film: ' een ongemakkelijke waarheid' . We zijn dan ook liever met iets anders bezig. Toch is het ook een van de belangrijkste onderwerpen van het moment en nog vele decennia. Wat kunnen we zelf doen? Naast de bekende maatregelen voor energie besparing e.d. is het belangrijk dat we er op aandringen bij de Overheid en Europa dit onderwerp hoog op de agenda te zetten. Let op wat er in verkiezingsprogramma's staat over klimaatverandering!

 

 

Taïda Pasic

Het vertrek van haar familie was ongeveer een jaar geleden. Na ongeveer 4 maanden viel bij haar gastgezin het negatieve advies van de IND op de deurmat. De motieven van de beslisambtenaar om te moeten afwijzen luidden onder meer:

·  er is niet aangetoond dat ze niet in een ander land dan Nederland haar VWO opleiding kan afronden;

·  er is niet aangetoond dat de voltooiing van haar VWO studie een positief effect zou hebben op de arbeidsmarkt in het land van herkomst ( Kosovo). 

Eind april vertrekt ze, zonder land, zonder diploma

Klik hier voor haar volledige achtergrond 

ANP

 

Ik denk dat je dit effect niet moet onderschatten. Of het feitelijk juist was of niet: veel mensen hadden het beeld dat Nederland een gastvrij, tolerant en redelijk land was. Dat is, mede door de zaak Taïda Pasic, in een verontrustend tempo aan het veranderen. Nederland is van zichzelf aan het vervreemden. Door deze beschamende uitzettingprocedure raken we niet alleen een achttienjarige scholiere kwijt, maar ook een deel van onszelf.

Ewoud Sanders

(mede namens Leny en Chris)

Deel uit een column die op 7 februari in De Staatscourant stond.

 

Atelier van Constant    Constant

Links zijn allerlaatste schilderij (Valstrik) en zijn onafscheidelijke, ook stokoude hondje Tikus.

In deze week voor Kerstmis aan het denken gezet door een documentaire (NPS, 21/12/2005) over het laatste levensjaar van schilder Constant (85). Hij maakte zijn laatste schilderij en verliet het atelier voor de laatste keer:

Hij had er vrede mee. Hij was ziek en moe, 'het is op' zei hij. Zo groei je evenwichtig  toe naar het onvermijdelijke, het is een natuurlijk einde. Indrukwekkende documentaire.

Constant stierf in augustus 2005. Ode aan deze inspirerende, geëngageerde kunstenaar.

Elke minuut overlijdt er in Afrika een kind aan aids. Bijna de helft van de kinderen is besmet geraakt met HIV via de borstvoeding. Dit was de reden om de stichting 'Give Milk Stop Aids' op te richten. Medeoprichtster in onze (wijde) familiekring. 

Vertrouwd en van harte aanbevolen.

Wordt sponsor voor 15, 25 of 50 Euro in de maand.

www.givemilkstopaids.org

 

DEN HAAG, 12 OKT. Een meerderheid van de Tweede Kamer gaat akkoord met het plan van minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie, VVD) om vreemdelingen uit te zetten als ze voor de eerste keer een (klein) delict hebben gepleegd. (NRC)

Het land uitgezet voor het stelen van een rol drop of een flesje mascara.

Klimaatverandering

'Hockeystick' model

Vier reconstructies van de gemiddelde temperatuur op het Noordelijk Halfrond in de afgelopen 1000 jaar. Het grijze gebied geeft de onzekerheid aan in de meest geavanceerde reeks (zwarte getrokken lijn van Mann et al., 1999) [Bron: IPCC 2001]

Het wordt dus aantoonbaar warmer.

Zie KNMI voor meer info