Watou Dorp Huisje Dossier Warandebeek Overstomingen Watou 2011

Watou 2010

Watou 2009

Poëziezomer

Bier historisch  Links

 

Poëziezomer Watou verleden tijd: Welkom Watou 2009!

Na 28 jaar Poëziezomer's, vooral door de drijvende kracht van Gwy Mandelinck en zijn vrouw een bijzonder evenement dat Watou voorgoed op de kaart heeft gezet. Jammer dat Gwy zo plotseling, zonder een oog voor continuiteit en op een niet zo prettige wijze Watou in de steek liet. Maar..het is gelukt om een nieuw en ook vernieuwend festival te starten!

 

WATOU 2009: VERZAMELDE VERHALEN 01

Tussen taal en beeld', onder dat motto begint Watou als kunstdorp aan een tweede leven. Zoals de titel ‘verzamelde verhalen' al aangeeft, verschuift de klemtoon enigszins van poëzie naar het meer narratieve of verhalende aspect van literatuur, beeldende kunst en de curatoriële praktijk. Op het ritme van de zomer brengt Watou verhalen van verschillende curatoren, een verzameling kunst op het snijvlak van taal en beeld. Onzichtbare en onvermoede verhalen op spannende locaties: een polyfonie van jong en oud, een eerste hoofdstuk van een boeiend verhaal. 

 

Klik hier voor onze foto's van Watou 2009

 

Uit het Cahier (Catalogus): Een dorp als Watou geeft ieder jaar opnieuw traag zijn geheimen prijs. Achter onopvallende facades schuilen vaak de sporen van onvermoede levens die zachtjes overgaan in nieuwe artistieke voorstellen. 

"Everybody is an artist, but only the artist knows it"

Recencies

Klik hier voor de recensie uit NRC Handelsblad van 4 juli 2009: "veel verrassingen in de geheime schuren en kamers van het dorp".

De Standaard

Klik hier voor de recensie in de Standaard op 4 juli 2009:  "De zomer van Watou Light"

Pagina 1 Watou Light

Pagina 2 Watou Light

 

Radio uitzendingen KLARA

Voor de liefhebbers, interessante gesprekken bij KLARA met curatoren van Watou 2009. Per uitzending bijna een uur. Omlijst met goede muziek. Als u toch achter de PC blijft: gewoon aanzetten!

Gesprek met curator Peter Verhelst op 29 juni 2009.

Gesprek met  curator Joost Declercq op 4 juli 2009

Radio uitzending Radio 1 

Gesprek met intendant Jan Moeyaarts

 

 

De dorpskern van Watou met de verschillende locaties

(zoek ons huisje)

 

De verschillende locaties:

(zie de nr's op de kaart hierboven)

1. Grensland - 'Polyfonie'
Onder de titel ‘Polyfonie' wordt met werk van (kandidaat)-laureaten van het HISK de meerstemmigheid en diversiteit van het actuele beeldende kunstenveld benadrukt. Maar polyfonie zorgt ook voor harmonie. Naarmate het bezoek vordert ontstaat er een verhaal, gaan elementen uit het ene werk over in het andere, blijven er echo's hangen of ontstaan er kleine ontsporingen.

Zie hier een video van gesprekken met de HISK kunstenaars bezig in Grensland

Ook interessant: een discussie over het Vlaamse, Watou landschap aan een tafel op Grensland: 

 

 

2. Sint-Bavokerk
Twee werken die sterk contrasteren met de visuele chaos in de kerk. Het werk van Liam Gillick speelt met kleur en licht in het verlengde van de glasraamtraditie. Elmgreen en Dragset mijmeren in hun werk over de tijd en het eeuwigdurende.

3. Klooster - ‘Restricted Art Zone'
De eerste verdieping van het klooster wordt door kunstenaar Jan Verhaeghe uitgeroepen tot een ‘Restricted Art Zone' die van de bezoeker enige reflectie vraagt. Rien ŕ voir?

Gevaarlijke kunstzone in het Klooster

Aan de overkant wordt al gewaarschuwd 

2 huizen en 2 garages verder is het ook niet

pluis.

4. Kelder Brouwerij - 'Poëzie'
Van dertig dichters werd een gedicht uit hun meest recente bundel geselecteerd. Dertig ballonnen hangen tegen het zwarte plafond in de zwarte kelder van de brouwerij. Bezoekers kunnen in deze unieke poëzie-installatie rustig wandelen tussen de ‘luchtige' gezichten van de actuele poëzie. In de voortuin van het rusthuis ontdekt u een audiovisuele poëziecollage. 50 minuten lang worden de grenzen van het medium afgetast; ingenieuze animatietechnieken, beelden uit de oude doos, en experimenten die niet gescreend of gepubliceerd mochten maar die toch ten volle als ‘beeld' functioneren.

Lees hier een gedicht uit de kelder: "Panamarenko kan niet vliegen'.

5. Rusthuis - Who's afraid of Red, Yellow and Blue'
Topwerken uit de collectie Vanmoerkerke vinden een tijdelijk onderkomen in de kille ruimtes van het voormalige rusthuis. De meeste werken geven een optimistische, zelfs opgewekte, kijk op de realiteit. Toch doen de sfeer en de structuur van de ruimtes ons nadenken over het leven en het vergankelijke. Kleur wordt in ieder geval de katalysator voor de beleving van de tentoonstelling die de aanhoudend misleidende schoonheid van kunst als vertrekpunt neemt.

6. Huisje naast de Parochiezaal - ‘Dichter bij jou / Verstilling'
Enkele visuele gedichten van Renaat Ramon en een poëtische installatie van Bart Moeyaert en Colin Waeghe. De intimistische schrijverskamer van Florette Dijstra wordt er het decor van de sessies van ‘Dichter bij jou'. De zolder is een oord van verstilling met het beklijvende portret ‘Korreltjie niks is my dood' over de Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker.

7. Blauwhuys - ‘Licht' (niet op de kaart, ligt net buiten het dorp)
Een choreografie van lijnen en woorden in een regie van Peter Verhelst. Het kloppende hart is een zwarte leisteen van Maud Bekaert met daarin een woord gebeiteld. Er is een stem, een fluisterstem. Er zijn geluiden. Een woekerplant van Johan Tahon, tekeningen van Jan Op de Beeck, een braakbal van papier en inkt van Brody Neuenschwander. Soms brengt Brody de choreografie live, meestal is er een projectie.

8. Oud gemeentehuis - ‘Strategie voor een verloren landschap'
Office Kersten Geers en David Van Severen en landschapsarchitecten Bureau Bas Smets creëren een strategie voor Watou en bieden een alternatief voor de verlinting in Vlaanderen. Een lezing van de topografie, infrastructuur, bebouwing en vegetatie vormen de uitgangspunten van het project wat voornamelijk een experiment zal worden om te onderzoeken wat het Vlaamse landschap is.