Juli 2005- januari 2007
Klik in de tabel of scroll naar beneden voor alle onderwerpen.
18/01/2007
(bericht
van Westhoek TV, België)
Het dak
van een grote schuur op een konijnenkwekerij in Abele bij Watou is door de storm
ingestort. Meer dan 350 konijnen geraakten onder het puin bedolven, maar de
Poperingse brandweer heeft er honderden levend kunnen redden.
De
afgelegen boerderij op de grens met Frankrijk vangt in de open vlakte zoveel
wind dat de schuur uit 1891 het begaf. Vijftien brandweermannen waren urenlang
in de weer om konijnen te redden en de rest van het erf weer veilig te maken.
|
|
(Volkskrant 13 januari 2007)
26 december 2006
We leven veel te snel
'gaten in de tijd' |
||
Zonder gaten in de tijd staan we met een enorme snelheid stil | Zoals woensdag vroeger gehaktdag was, zo zou dat nu een email vrije dag moeten worden |
Als er iets voortdurend gebeurt, gebeurt er eigenlijk niets |
Gaten in de tijd zijn essentieel voor liefde, vrede en creativiteit |
Lees ook het volledige artikel uit de NRC van 23 december 2006 (PDF)
15 december 2006
De
jacht op een meisje, half Eritrees, half Ethiopisch
Het meisje Hermela werd in 1988 geboren in
Ethiopië. De oorlog met Eritrea en de dood van haar ouders dreven haar
uiteindelijk naar Nederland, waar ze hoopte te kunnen blijven. Haar ‘buddy’
vertelt wat er allemaal gebeurde met de jonge asielzoeker( zie artikel
in de Groene).
Lees het artikel in de Groene en/of Bekijk ook een reisfilm naar Ethiopië en/of ga naar Opzij van het kijken
Wat
is een heksenkring?
Een heksenkring
is een cirkel van paddenstoelen. Heel bekend zijn bijvoorbeeld de
heksenkringen van de Weidekringzwam (Marasmius
oreades), maar ook in bossen komen heksenkringen voor. Hoe
ontstaat een heksenkring?
Ze ontstaan doordat de zwamvlok (mycelium) van de paddestoel in alle richtingen even sterk uitgroeit. De buitenste rand groeit het meest actief en daar worden dan ook, onder gunstige omstandigheden, paddestoelen gevormd, die dan in een ring staan. |
Waarom
heet het een heksenkring?
In vroeger
tijden,toen nog niet bekend was dat paddestoelen groeien op een voor het
blote oog vrijwel onzichtbare zwamvlok in de grond, dacht men dat de
cirkels ontstonden op plaatsen waar ’s-nachts heksen hadden gedanst. Hoe
groot en hoe oud wordt een heksenkring?
Heksenkringen kunnen vele meters in doorsnee hebben en ook heel oud worden. Er zijn kringen bekend met een doorsnede van kilometers die naar schatting vele honderden jaren oud zijn.
|
(foto genomen in Lettele, 1 oktober 2006)
Rechts op de foto de grootvader van
Chris (naam: Chris)
Dit is een (ingekleurde) foto uit de begintijd van de fotografie. Het is een metalen plaatje in een passe partout. De techniek heet ferrotypie. Voor meer informatie over de foto en de fototechniek: klik hier.
|
Leny heeft onlangs in een weiland tussen de koeien staan schilderen (echt waar!). Zie hier het resultaat:
Het schilderij is levensecht, het is alsof jezelf in die wei staat en de interesse van de koeien hebt gewekt.
(ook wel genoemd de Bewegings- of tweedelingsparadox van Zeno)
(illustratie Chris, 1981, waterverf op papier)
Achilles en zijn schildpad houden een wedstrijd en de schildpad mag een voorsprong nemen. Zeno beweert dat Achilles het punt waarvan de schildpad vertrok eerst moet bereiken voordat hij de schildpad kan inhalen. Maar tegen die tijd is de schildpad ook een stuk verder. Hieruit blijkt dat Achilles de schildpad nooit kan inhalen!
Nu respectievelijk 87 jaar (Pa Jaap) en 83 jaar (Ma Jo).
Hun 7 kinderen (en aanhang) feliciteren hun liefhebbende ouders en hopen ze nog lang in hun midden te hebben.
1 juni 1926: Geboorte moeder Rie van Leny1 juni 2006: Ma Rie 80 jaar jong! |
|
Wij feliciteren Ma Rie en hopen en verwachten dat ze nog lang zo vitaal in ons midden mag blijven! |
24 t/m 28 mei 2006
De organisator Bernard Deheegher: "Gregoriaans is de muziek van de stilte. Ze verklankt het universele heimwee van iedere mens. En de muziek beweegt zich ,,op de golfslag van het gemoed'', ook van wie geen letter Latijn verstaat of geen noten leest. Deheegher: ,,Het is vooral de universaliteit die mensen fascineert. Sommigen verkiezen de mystieke ervaring, anderen de meer religieuze.''
(meer: klik op foto)
6 mei 2006
15 april 2006,
Zie het bericht hieronder (1 april 2006) over de takken kauwen. Intussen hebben ze het nakijken: er is een rooster op de schoorsteen geplaatst. Wel een beetje jammer voor die slimmerikken, we gunden ze hun pleziertje eigenlijk wel..
12 april 2006,
Als je krachten door tegenwind of door een virus het soms begeven dan is een ondersteuning van de pedaalslag met een electromotor een ideale oplossing om toch soepel van A naar B te komen! Vandaag aangeschaft. Zie de foto's hierboven.
Klik hier voor meer info over electrische fietsen in het algemeen, zie daar ook de test waar de Sparta M-gear als beste uit de bus kwam:
De Sparta M-Gear werd door het testpanel met afstand als beste fiets gekozen. Alles klopt aan die fiets, aldus de jury in overgrote meerderheid. Op de tweede plaats, met behoorlijk wat minder punten, eindigde Batavus. Opvallend want eigenlijk is dit een Sparta-fiets in een iets ander jasje. De derde plek was voor de Flyer C8, een van oorsprong Zwitsers merk.
Meer info ook bij Sparta.
Watou, 1 April 2006
|
Kauwen hebben er lol in om takken door onze schoorsteen te smijten. Hoe en waarom is ons een raadsel! Je kan zien dat het slimme vogels zijn die veel plezier in het leven hebben. Ze worden als volgt omschreven:
Het zijn vogels met een relatief grote herseninhoud, waar zij hun hoge intelligentie aan te danken hebben en gewiekst kunnen optellen en aftrekken.Waarschijnlijk is de kauw wel de slimste van de collectie van de kraaiachtigen. De vlucht is licht dwarrelend met een snelle vleugelslag en in tegenstelling met de andere corviden demonstreert de kauw graag dat hij de luchtacrobatiek volledig beheerst en daar onder het uitstoten van de klanken "Kia" en een hard "Tsják" intens van geniet.
Toch maar wat aan doen! Een roostertje op de schoorsteen of zo. Hou de kauwen in de gaten!
26 maart 2006
Wij kenden het in ieder geval niet. Maar nu hebben we internet afgestruind en weten meer van het CMV virus dan ons lief is. Als je het onder de leden blijkt te hebben dan wil je het wel weten.
Zo weten we nu dat de naam cytomegalovirus (CMV) is afgeleid van het gezwollen aspect dat de door dit virus aangetaste cellen vertonen. CMV behoort tot de groep van de herpesvirussen. Eigenlijk willen we dat helemaal niet weten, dat geldt ook voor het feit dat Infecties met CMV wereldwijd voorkomen en dat vrijwel iedereen in zijn leven in contact komt met het virus. Het ergste is dat bij immuun incompetente patiënten CMV een ernstige infectie kan veroorzaken. Want dat is nu juist het geval bij Leny!
Daar staat weer tegenover dat er op internet schitterende plaatjes en animaties van het virus te zien zijn. Hele futuristische aanvallen van het virusruimteschip op de cellen en het penetreren en loslaten van de DNA string erin. Hieronder een enkel plaatje en wat links voor de liefhebbers.
CMV informatie |
Klik hier voor een spannende virus aanval animatieNog niet genoeg? Hier nog een.. |
Er is vooralsnog geen behandeling tegen CMV infectie. Heeft iemand eenmaal een infectie gehad, dan blijft het virus latent aanwezig en kan bij een verzwakking van het afweersysteem weer actief worden. Het virus gaat van persoon tot persoon, een persoon met een CMV infectie kan het virus verspreiden, ook al heeft deze persoon geen symptomen van de infectie. Iedereen kan geïnfecteerd worden door CMV, bijna iedereen is wel eens blootgesteld aan CMV tegen de tijd dat hij volwassen is, maar niet iedereen wordt er ziek van. Symptomen van een actieve infectie kunnen zijn: hoge koorts, rillingen, erg vermoeid zijn, een algemeen ziek gevoel, hoofdpijn. |
2 maart 2006: Vanaf vandaag rijden we zuiniger
Eindelijk rijden we dan in onze nieuwe, veilige en vooral zuinige en minder milieu onvriendelijke auto: een Toyota Prius HSD 2006. HSD staat voor Hybrid Synergy Drive. In gewoon Nederlands is dit een hybride auto. Wat is dat? Hybride betekent letterlijk : 'een kruising'. In dit geval betekent het een mix van een benzinemotor en elektromotor aandrijving. Die mix wordt zo toegepast dat je er volgens zeggen 1 op 20 mee kan rijden (moet je wel je best doen) en de CO2 uitstoot is ook zeer laag. Het is een aparte ervaring om met deze auto te rijden. Zeer stil ook, zeker als je op de elektromotor rijdt.
Zie ook het plaatje met de verschillende (automatische) mogelijke standen van de hybride hieronder. Daarnaast ons zwarte exemplaar.
Zie hier een informatief filmpje van een rijtest door Autowereld
Qatar, 22-24 februari 2006
Op de website van de Poëziezomers Watou wordt de versie van dit jaar sinds kort aangekondigd.
2
juli – 10 september 2006
In de Poëziezomers 2004 (‘Als een deur zonder huis die nog openstaat’) en 2005 (‘Nous le passage’) lag het accent op abstracties zoals ruimte, tijd, passage en werden grenzen in meerdere richtingen opengetrokken. Onder de titel ‘Extiem’, als neologisme een samentrekking van ‘extern’ en ‘intiem’, maakt de Poëziezomer 2006 opnieuw een binnenwaartse beweging. Er wordt dieper ingegaan op de individuele en ook op de maatschappelijke dialectieken ik-jij, eigen-oneigen, binnen-buiten en vooral op wat in die verhoudingen van buiten toch naar binnen komt, op wat eerst vervreemdend maar dan toch herkenbaar werkt.
Hoe worden we in de kunst van de 21ste eeuw geconfronteerd met onszelf, met de ander, met de onmacht tussen ik en de ander, met dat bevreemdende van onszelf in die ander? We botsen steeds op een verhouding tussen twee ‘entiteiten’ waaraan iets ontsnapt. Om dat wat ontsnapt te duiden doen we een beroep op het concept ‘extiem’, rode draad in het tentoonstellingsparcours.
Dertig internationale kunstenaars gaan in dialectiek met evenveel internationale dichters.
We zien alweer reikhalzend uit naar deze nieuwe versie en wensen de creatieve makers veel inspiratie en succes!
Brussel, 26 januari 2006
Ter gelegenheid van de 65e verjaardag van de Belgische kunstenaar Panamarenko vond er een "retrospectieve" tentoonstelling plaats in het Museum voor Schone Kunsten in Brussel. Dat was een goede aanleiding voor een weekendje Brussel. Panamarenko en trappistenbier: uiteindelijk zagen we ze toch vliegen.
Panamarenko (Antwerpen, 1940) is een buitengewoon en niet te classificeren individu binnen de hedendaagse kunst.
|
|
Apeldoorn, 14 januari 2006
Zaterdagochtend vroeg: joggen in het Paleispark Het Loo. Het heeft s'nachts licht gevroren. Het valt op dat er stokjes met spierwitte aangroei her en der geïsoleerd in het bos liggen. Het is té wit voor aangroei van zwammen of zo. Toch maar even zo'n stokje gepakt: het blijkt ijsaangroei en niet zo maar rijp of zo! Zie de foto's hieronder (met mijn mobiel gemaakt). Foto boven links is detail van het stokje boven rechts. Schitterende zeer fijne aangroei van ijs 'draden' van wel een paar centimeter lang. Bijzonder, nooit eerder gezien.
Wie kent dit verschijnsel? Graag een emailtje!
Wat doet Antonius hier ineens? Zijn we iets kwijt? ('Heilige Antonius beste vrind, zorg dat ik mijn sleutels terugvind'). Vrezen we schipbreuk? (Antonius is ook Patroon tegen schipbreuk). Het zit zo.
Het buitenverblijf van Pa en Ma aan de Vaart in Vlaardingen is onlangs verkocht. Als je bijna 87 en 83 jaar oud bent dan wordt dat teveel van het goede. Op zo'n moment kijk je met andere ogen naar de inboedel. Uit de inboedel verrezen twee beelden van onze vrind Antonius. Over het ene, grotere beeld in een kastje hebben wij ons ontfermd (we raken namelijk nogal eens wat kwijt..). Het andere, kleinere beeldje staat nu (opgeknapt en wel) bij Pa en Ma.
Het leidt tot vragen over Antonius. Wie was hij, wanneer leefde hij? Wat voor goede daden deed hij om al binnen een jaar na zijn dood in 1231 heilig verklaard te worden? Kunnen we daar iets van leren?
Het eerste waar je dan achter komt is dat Antonius van Padua op 13 juni 1195 geboren is in Lissabon. Zijn naamdag is dus ieder jaar 13 juni! De trouwdag van Pa en Ma (in 2006: 60 jaar..). Is dit toeval? Misschien moeten we toch wat meer aandacht besteden aan Antonius.
In onze achtertuin zijn plotseling de schuur en de tuin van de achterburen zichtbaar. Struiken en boompjes hangen volledig doorgebogen. Hopelijk rechten ze hun ruggen weer na deze tegenslag. | De brandweer in Apeldoorn ziet het wel zitten. Voor de Arbeidsinspectie moet zo'n tak met z'n drieën. Rug recht! |
Zoals bekend gaat onze interesse uit naar kunst. Daarbij moeten we toch ook wel steeds beroepsmatig de veiligheid van de kunstenaars in de gaten houden, vooral ook van dichters. Voordat je het weet heb je als dichter een E in je oog (samen met de W een van de ergste letters wat dat betreft). Een van de aanbevelingen is om de E minder te gebruiken, dat scheelt toch meteen 34% van de ongevallen! Meestal kan de E ook wel gemist worden zonder dat de betekenis van het woord verloren gaat.
Zie het laatste nieuws (o.a. folder september 2005)
Zaterdag 13 augustus naar Het MARTa museum in Herford (D) geweest. Jan Hoet is de held. Zeer goed overzicht van zijn helden (die intussen ook de onze zijn). Zie hier nog wat foto's.
10 augustus 2005
Hieronder staan de 6 locaties van de Watou Poëziezomer 2005.
Op deze pagina staan enige impressies door ons gefotografeerd begin augustus.
Vrij vertaald: Watou is een dorp van niks, maar op cultureel gebied steekt het met kop en schouders boven Vlaardingen uit.
- Website 'Onze Kop Thee' populair tot in Argentinië
4 juli 2005: Watou overstroomd! |
Op vrijdag 13 mei is de dichtregel 'Opzij van het kijken' uit het gedicht Rand van Eva Gerlach op de zijgevel van ons huisje in Watou aangebracht. Het volledige gedicht is op de voorgevel aangebracht. Zie voor meer info de betreffende pagina: Opzij van het kijken.
|